- android işletim sistemli telefonunuzda kullanabilmek için root yetkisine sahip olmanızı gerektiren süper uygulamalardır.
programlara geçmeden önce bir kaç ön bilgi vereyim de tam olsun.
root yapmak, telefonunuz üzerinde tam yetki sahibi olmanızı sağlar. normal şartlarda telefonunuzun izin veremediği uygulamaları kullanabilir, izin verilmeyen işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. bir çok telefonun nasıl root yapılacağı, gugıl amcaya sorarak öğrenilebilir ve basit işlemlerdir. bunu yaptığınızda telefonunuzun garantisi iptal olur, fakat root işlemini geri almak oldukça kolay olduğu için pek bir sıkıntı oluşturacağını zannetmiyorum. bunun dışında, root yaptıktan sonra kullanacağınız uygulamalar ile telefonunuza zarar vermeniz de mümkündür. örneğin, sistem dosyalarını dahi silme yetkisi kazandığınız için gidip de telefondaki her şeyi silebilirsiniz, ya da telefonun ayarlar kısmından güvenli olmayan kaynaklardan gelen uygulamaları kabul etme seçeneğini kullandığınızda zararlı yazılımları da indirebilirsiniz. bu yüzden root konusunda ilk tavsiyem, indirdiğiniz programları öncelikle internetten araştırın ve doğru kaynaklardan indirin.
şimdi gelelim benim kullandığım uygulamalara:
1- titanium backup: titanium backup ile telefonunuzdaki tüm uygulamaları ve uygulama verilerini yedekleyebilir, silebilir, dondurabilir, geri yükleyebilir, sd kart'a taşıyabilir ve bunun gibi bir çok işlem yapabilirsiniz. örneğin telefonunuzun hafızası çok azsa (mesela samsung galaxy ace s5830i vs. kullanıyorsanız), bir süre sonra telefon hafızasının yetersizliğinden dolayı güncelleme dahi yapamayabilirsiniz. işte titanium backup ile önce tüm uygulamaların yedeklerini sd kart'a atabilir (bu işlemi güvenlik açısından yapıyorum, hafıza için birazdan söyleyeceklerim yapılıyor), ve istediğiniz uygulamaları da sd kart'a taşıyarak telefon hafızasından tasarruf edebilirsiniz. bunun dışında, örneğin mesajlaşma için handcent sms kullanıyorsaniz ve telefonun normal mesajlaşma uygulamasını kullanmıyorsanız, normal mesajlaşma uygulamasını silebilir ve hafızadan yer kazanabilirsiniz (tabii, ileride bunu geri yükleyebilmek için de az önceki yedekleme işlemini yapmış olmanız gerekiyor.)
ram açısından problem yaşadığınızı düşünüyorsanız, titanium backup ile kullanmadığınız bazı dosyaları da silebilirsiniz. internette, bu program ile dondurabileceğiniz veya silebileceğiniz bazı sistem uygulamalarının listesi verilmiş durumda. tabii, android ram kullanımını kendisi ayarladığı için ram kullanımının 210/250 yada 650/800 vs. olması çok da büyük bir problem olmuyor, fakat yine de içiniz rahat etmiyorsa bu işlemleri yapabilirsiniz.
dediğim gibi, titanium backup kullanırken dikkatli olmanızda fayda var. dosyalar üzerinde her türlü işleme izin verdiği için, yanlış bir şeyler yapabilme riskiniz oldukça yüksek.
bu programın eksik kaldığı bir yanı ise, samsung galaxy s3'te, uygulamaların sd kart'a taşınamaması. esasında burada samsung'un yapmış olduğu bir çakallık söz konusu. telefonun kendi hafızasının bir bölümünü sd kart olarak gösteriyor, sizin taktığınız sd kart'ı ise extsdcard olarak gösteriyor. bu durumda ise, uygulamaları sd kart'a taşımak istediğinizde, bir çok program gibi bu program da telefonun kendi sd kartını görüyor ve extsdcard'a atma imkanı sunmuyor. tabii, bunun da çözümü mevcut. onun için, galaxy s3 kullanıcıları, ikinci vereceğim programa göz atabilirler.
2- gl to sd: bu programın yaptığı şeyi bir çok telefonda titanium backup ile yapmanız mümkün. fakat yukarıda da bahsettiğim gibi galaxy s3'te uygulamalar sizin sd kartınıza taşınamıyor. işte bu program sayesinde yüklediğiniz oyun ve uygulamalarınızı, verileriyle birlikte extsdcard'a taşıyabiliyorsunuz. programın kullanımı oldukça kolay. yüklediğiniz uygulamaların listesini size çıkartıyor, siz ise yerini değiştirmek istediğiniz uygulamaya bir tik koyuyorsunuz ve daha sonra da istediğiniz yere taşıyorsunuz.
aslında, samsungun yapmış olduğu sd kart, extsdcard çakallığını bu programlarla çözebiliyorsunuz ve bu durumda s3 alırken 16 gb mı, yoksa 32 gb mı alacağınızda kararsızlığa düşmüyorsunuz. 16 gb.'lık bir s3 alıp, yanına da c10 32 gb'lık hafıza kartı aldığınızda bu sorunu halledebiliyorsunuz.
anti hero'nun verdiği bilgi üzerine edit: "go to sd programının yaptığı işlem için program kurmaya gerek yok... "vold.fstab" isimli dosyayı açıp iki harfin yerini değiştirerek "sd card" ve "external sd card"ları yer değiştirebilirsin. telefona taktığın hafıza kartının ismi "sd card" olur. telefonun içindeki dahili hafızanın ismi de "external sd card" olur... telefon uygulamaları otomatikman bizim taktığımız hafıza kartına yukler."
3- adfree : adından da anlaşılabileceği gibi, uygulamalarda sağdan soldan çıkan reklamları engellemeye yarayan bir program. programı kuruyorsunuz ve gerisine karışmıyorsunuz. artık reklamlardan uzak olarak uygulamalarınızı kullanabilirsiniz. reklamlar, telefonunuz her ne kadar gelişmiş olsa da bir takılma, lag yaratıyor. bu yüzden bu programın oldukça yararlı olduğunu düşünüyorum.
4- appinstaller: bu program sayesinde internetten bulduğunuz apk uzantılı full sürüm uygulama ve dosyaları ücretsiz olarak telefonunuza kurabiliyorsunuz.
5- swapper for root: telefonunuzun ram'ini artırma imkanı sunuyor. bunu yaparken de sd yada sdhc kartınızdan faydalanıyor. ram kapasitesi düşük telefonlarda kullanılabilir bir uygulama gibi duruyor. ben hiç kullanmadım, fakat kullanıcı yorumlarına göre iyi sonuçlar verdiğini söyleyebiliriz. daha yüksek verimlilik için c4 ya da üstü bir sdhc kart kullanmak gerekiyormuş. hafıza kartının ömrünü kısalttığı uygulama açıklamalarında yer alıyor. ne kadar sağlıklı olduğunu bilmiyorum açıkçası.
not: bu entry zamanla kendini editleyecek ve genişleyecektir. saygılar efem. iyi kurcalamalar. - autokiller memory optimizer: çalışan uygulamaları sizin isteyeceğiniz ağırlıkta kapatır, boş ram kullanımı sağlar.
link2sd: özellikle hafızası yetersiz olan telefonlarda uygulamaları hafıza kartına yüklemeyi sağlıyor. ek özellik olarak kullanmadığınız dönemlerde ve açık tutulmak zorunda olan programları silmek yerine dondurmanızı**sağlar.
lucky patcher: her şeyi patchler, ücretsiz yapar, reklamları kapatır, süperdir...desem yalan olur sakın korsan yazılım kullanmayın.
a2sdgui: swapper for root'un yanı sıra, hafıza kartında bir swap alanı oluşturarak daha verimli bir ram artışı sağlar. ancak çoğu kernelde ve çoğu romda çalışmadığına tanık oldum. yine de süperdir. - (bkz: greenify): çoğumuz android telefonlarımızda ram kullanımından şikayet ederiz ve task killer indiririz. ram'i sıfırladığımız zaman telefon rahatlar fakat 10 sn sonra kapattığımız uygulamalar otomatik olarak yeniden başlar. yani task killer vb. uygulamalar aldatmacadan başka birşey değildir. bu uygulamada ise istediğimiz uygulamayı listeden seçip uyutuyoruz. yani uyuttuğumuz uygulama biz o uygulamayı açmadığımız sürece asla otomatik olarak arka planda çalışmıyor. bu da ram'in az kullanılmasını ve pil tasarrufunu sağlıyor.
(bkz: lucky patcher): adından da anlaşılacağı gibi uygulamaları patchler. yani uygulamalarda ki lisans denetimini, kimlik kontrolünü, reklamları vb. kapatır. isterseniz bu şekilde yamaladığınız uygulamaların apk'sinide size verir.
(bkz: wanam xposed): bu uygulama sadece samsung telefonlarda çalışır. yaptığı görev ise, telefonunuzun arayüzde istediğiniz değişikliği yapar. örneğin; durum çubuğunu transparan yapma(s4'da olduğu gibi), bildirim ekranında renk/şeffaflık kontrolü, ses butonları ile müzik geçişi, tarayıcıya çıkış butonu eklemek ve daha birçok seçeneğe sahiptir.
(bkz: galaxy charging current): bu uygulama da sadece samsung telefonlarda çalışır. telefonunuz şarjdayken saatte kaç mah ile şarj olduğunu gösterir.
7 Ocak 2016 Perşembe
ROOTLU CİHAZLARDA OLMASI GEREKEN PROGRAMLAR
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder